hirdetés

Hogyan kezeljük partnerünk idegesítő szokásait?

Mindnyájunknak vannak olyan rossz szokásai, amelyeket magunk nem is tartunk idegesítőnek. Más a helyzet azonban, ha együtt élünk valakivel, akinek a szokásai az idegeinkre mennek. Egy kapcsolat megsínyli az állandó piszkálódást, számonkérést, lenézést. A probléma nem a szokás maga, hanem az, hogyan kezeljük.

házasság, párkapcsolat, rossz szokások | InforMed Hírek10   InforMed
2012-04-25 07:09:59 | Dobos, L.| házasság, párkapcsolat, rossz szokások
Néhány példa

Testi megnyilvánulások

Nyilvános orrpiszkálás, szellentés, böfögés, fogpiszkálás és hasonlók. Ezeket természetesen mindenki csinálja, de miért nem a fürdőszobában vagy más félreeső helyen? Mondjuk meg partnerünknek, hogy sokkal vonzóbb lesz számunkra, ha nem viselkedik így, és kérdezzük meg, mit szólna, ha mi is hasonlóan tennénk.

Szelektív hallás

Néha megpróbálunk beszélni a társunkkal, de ő a TV-t vagy a számítógép képernyőjét bámulja vagy a telefonjával játszik. Beszéljünk meg egy kódot (mondjuk „banán”), amit, ha kimondunk, a másik is tudja, hogy ezúttal fontos mondanivalónk van a számára, szeretnénk, ha csak ránk figyelne.

Lustaság, halogatás

Szalad a lakás, mosatlan edények, ruhák, sáros lábnyomok mindenfelé. Kinek is kellene összetakarítani? Ha éppen a partnerünkön lenne a sor, előfordul, hogy azt mondja, ráér, majd később megcsinálja. Ilyenkor jó, ha megbeszéljük, mikor is van pontosan az a „később”. Fogadjuk ezt el, de fontos, hogy ne takarítsunk ki helyette, várjuk meg, míg megteszi.

Rossz modor

A kapcsolat kezdetén minden bizonnyal nem vakarta a hátát villával, lehajtotta a WC-ülőkét, és nem igazgatta intim testrészeit, ma azonban már úgy érezhetjük magunkat, mintha egy neandervölgyivel élnénk együtt. Az ő számára viszont az a fontos, hogy otthon legalább lazán ki tudjon kapcsolódni. A megoldás valahol félúton van, lehet valaki laza, de legyen tekintettel a partnerére is. Mivel különböző környezetből jöttünk, jó, ha megbeszéljük ezeket a kérdéseket. Néha segít egy-egy jól elhelyezett cédula: „Kérlek, hajtsd le az ülőkét!”

Ki irányít?

Minden kapcsolatban folyik bizonyos mértékű hatalmi harc, ami megnyilvánulhat ártatlannak tűnő szokásokban is: a távirányító kisajátítása, egyedüli döntés a megnézendő filmekről, uralom a konyhában és hasonlók. Ha ezek egy idő után idegesítenek, beszéljünk róla, illetve a hatalommegosztásról.

A rossz szokások elleni harcban nem árt az alábbi lépéseket megfontolni:
  • mondjuk meg konkrétan, mi a bajunk, ne csak általánosságokban beszéljünk
  • állítsunk fel fontossági sorrendet, nem várhatunk el mindent egyszerre
  • hangsúlyozzuk a partner pozitív tulajdonságait, az idegesítő szokások sokkal kevésbé lesznek azok, ha összeírjuk, mi az, ami miatt annak idején beleszerettünk a másikba
Értékelje a cikket: 


hirdetés
LEGJOBB CIKKEK
LEGOLVASOTTABB CIKKEK
hirdetés

Copyright InforMed 2002 Kft.